Agnieszka Majewska, rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorstw interweniuje w związku z niejasnościami w systemie kaucyjnym.
Dwa miesiące działania systemu kaucyjnego w Polsce
System kaucyjny to rozwiązanie, które ma zwiększyć poziom recyklingu w Polsce. Od 1 października jest on elementem handlowego krajobrazu. Jak działa? Klienci kupują napoje w opakowaniach z doliczoną kaucją, a po zwrocie pustych, odzyskują wydane pieniądze. Wszystko po to, by zachęcić nas do jeszcze dokładniejszego segregowania odpadów.
System kaucyjny w naszym kraju obejmuje obecnie trzy rodzaje opakowań. To:
- Butelki plastikowe o pojemności do 3 litrów – przy zwrocie odzyskuje się 50 groszy.
- Puszki metalowe o pojemności do 1 litra – przy zwrocie odzyskuje się 50 groszy.
- Butelki szklane wielokrotnego użytku o pojemności do 1,5 litra – przy zwrocie butelki odzyskuje się 1 złoty.
Nadal jednak na sklepowych pułkach znajdziemy opakowania bez kaucji. O tym, czy konkretna butelka lub puszka są nią objęte, informuje znak kaucyjny nadrukowany na etykiecie lub puszce. Tylko za takie opakowania odzyskuje się pełną kaucję. Co ważne, aby zwrócić puste opakowanie nie trzeba okazywać paragonu zakupu ani wybierać się specjalnie do sklepu, w którym się zakupiło napoje. Można to zrobić w dowolnym sklepie objętym systemem kaucyjnym.
CZYTAJ TEŻ: Zmiana klimatu w prawie. UE zmienia CSRD i CSDD
CZYTAJ TEŻ: Budżet UE na ostatniej prostej. Będzie więcej pieniędzy na środowisko
Zamawianie na wynos a system kaucyjny. Są problemy z interpretacją przepisów
Zdaniem Agnieszki Majewskiej, rzecznika MŚP, w przypadku branży gastronomicznej oferującej produkty na wynos, przepisy nie są do końca jasne i budzą wiele wątpliwości.
– W oparciu o wniosek interwencyjny jednego z przedsiębiorców Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców zwraca uwagę na potrzebę właściwej interpretacji nowych przepisów w odniesieniu do popularnej usługi, jaką jest sprzedaż i dostawa potraw wraz z napojami– na wynos, gdy zamówienie składane jest telefonicznie lub przez aplikację, także gdy realizacja odbywa się z udziałem podmiotów trzecich – wskazała rzecznik MŚP Agnieszka Majewska.
Wskazuje też, że różne modele współpracy i sposobu realizacji zamówień w branży gastronomicznej uwidaczniają kolejny sygnalizowany przez przedsiębiorców problem, tym razem związany z prawidłową interpretacją pojęcia „miejsca sprzedaży”. Wątpliwości w tym przypadku budzi jednoznaczne ustalenie tego w przypadku sprzedaży na wynos lub w dostawie realizowanej przez podmiot trzeci z wykorzystaniem aplikacji.
Rzecznik podkreśliła, że sprawa jest o tyle pilna, że nawet niezamierzona nieprawidłowa interpretacja regulacji w zakresie poboru kaucji może grozić nałożeniem na przedsiębiorcę administracyjnych kar finansowych.
Dlatego Agnieszka Majewska wystąpiła do MKiŚ o zajęcie jednoznacznego stanowiska, które usunie wątpliwości przedsiębiorców w zakresie wykładni obowiązującego prawa, a jednocześnie przyczyni się do sprawniejszego wdrożenia i funkcjonowania systemu kaucyjnego.
Dwa lata rządu. System kaucyjny jednym z sukcesów
Uruchomienie systemu kaucyjnego Ministerstwo Klimatu i Środowiska uznało za jeden ze swoich sukcesów minionych dwóch lat działalności.
– Uruchomiliśmy system kaucyjny, aby plastikowe butelki czy metalowe puszki zniknęły z naszych lasów, jezior i rzek. System sprawi, że podwoimy liczbę zbieranych opakowań – a to oznacza dziesiątki milionów opakowań, które zostaną ponownie wykorzystane zamiast, jak teraz, trafić na wysypiska lub do lasu – czytamy w podsumowaniu dwóch lat rządów.
Źródło MKiŚ

