Marnowanie żywności to problem, który dotyka każdego – naszych portfeli, środowiska i przyszłości planety. Co roku na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton jedzenia, co stanowi 1/3 globalnej produkcji żywności. To ilość, która mogłaby rozwiązać problem głodu na Ziemi, a jednocześnie odpowiada za 8-10% globalnych emisji gazów cieplarnianych – więcej niż sektor lotniczy!
W Polsce marnuje się blisko 5 mln ton żywności rocznie, a aż 60% strat generują gospodarstwa domowe. W tym samym czasie ponad 1,5 mln Polaków żyje poniżej progu ubóstwa, zmagając się z niedożywieniem. Te liczby pokazują, jak ważne są nasze codzienne działania i bezustanna refleksja przy prowadzeniu biznesu, codziennych zakupach i przetwarzaniu żywności.
W najnowszym odcinku na kanale “Praktycznie o ESG” zgłębiane są przyczyny, skutki i skala marnowania jedzenia. Ekspert ESG Przemek Oczyp przedstawia też konkretne pomysły, jak ograniczyć straty żywności w domu oraz jak systemowe działania mogą zmieniać sytuację. Obejrzyj koniecznie i dołóż swoje 5 groszy do oszczędności zasobów żywności na świecie!
Cykl “Praktycznie o ESG” tworzą eksperci z ESG Advisors, platformy zrzeszającej uznanych specjalistów w dziedzinie zrównoważonego rozwoju. Wspierają oni firmy w zielonej transformacji i raportowaniu ESG, opracowując efektywne strategie, które przyczyniają się do długoterminowego sukcesu przedsiębiorstw Więcej informacji znajdziecie na: www.praktycznieoesg.pl